Badkamer
“ Een badkamer is een sanitaire ruimte in een woning, speciaal ingericht voor lichaamsverzorging. Een badkamer bevat gebruikelijk een bad/douche en wastafel en ook een toilet is niet ongebruikelijk. ”
Wastafelkraan
“ Een wastafel of wasbak (in België lavabo) is bedoeld om water in de gootsteen of spoelbak in op te vangen. Een wastafelkraan wordt met name gebruikt om de handen of het gezicht te wassen, maar ook wel om andere dingen te wassen. Op onze site wordt met een wastafelkraan (met name) bedoelt (een waterkraan) voor wasbakken, voor persoonlijke verzorging.”
Waterkraan
“ Een waterkraan is apparatuur waarmee de stroming van een water in een waterleiding geregeld kan worden. Je kunt met een waterkraan water tappen en afsluiten. Met de meeste kranen kun je ook de watertemperatuur regelen met (draai)knoppen of hendels.”
Eengreepskraan
“ Een mengkraan met enkele handgreep heeft over het algemeen een modernere en strakkere uitstraling en neemt bijna geen ruimte in op het aanrecht, bassin of gootsteen. Daarnaast kan deze kraan eenvoudiger geïnstalleerd en gereinigd worden.
Een kraan met een enkele handgreep is gemakkelijker te bedienen als je maar een hand beschikbaar hebt omdat de temperatuur van het water niet gebalanceerd hoeft te worden via afzonderlijke handgrepen of knoppen. Daarbij moet wel gezegd worden dat het iets minder precies kan zijn in het vinden van een specifieke temperatuur.
Enkele nadelen van eengreepsmengkranen zijn wel dat ze de neiging om sneller te lekken omdat er meer waterdruk op een uitgang kan komen te staan, en bij reparatie moeten beide aansluitingen afgesloten worden. Daarnaast zijn ze eigenlijk niet zoveel aantrekkelijker geprijsd dan de andere variant, hoewel je dit wel zou verwachten rekening houdend met het materiaal en het productieproces.”
Mengkraan
“ Een mengkraan mengt koud en warm water. De temperatuur kan worden ingesteld door middel van kranen met twee knoppen (een beetje oldskool). De meeste waterkranen hebben tegenwoordig echter een hendel waarmee je met een snelle beweging koud en warm zorgvuldig kunt mixen. En het kan nog makkelijker, er zijn ook waterkranen met een automatische samenvoegingsfunctie, bij deze hoef je alleen nog maar de waterkracht te bedienen (hard of zacht stromend water).”
Uitloop
“ De uitloop van een kraan is de spuitmond van een waterkraan: het gedeelte van de kraan waar het water effectief uit lijkt te komen. De stroom water gaat van de waterleiding naar de hoofdkraan naar deze tuit. Kraanuitlopen komen in vele vormen en lengtes.”
Cartouche/Bovendeel
“ Bovendelen of bovenstukken zijn het binnenwerk aan de bovenkant van de kraan, die vaak onder het handvat van de kraan zitten. Hoewel de woorden niet altijd overlappen wordt er met bovendeel vaak het cartouche mee bedoeld.
Cartouche wordt vaak kardoes in het Nederlands genoemd, de Engelse variant cartridge is in de regel bekender. De cartouche beschikt over een draaistuk dat de buis afsluit waar het water doorheen stroomt, de afdichtschijven met openingen in het midden zijn het die de waterstroom blokkeren (of afdichten), waterstromen toelaten of deze reguleren. Bij het cartouche zijn er twee manieren om een kraan af te sluiten: met een spindel met kraanschijfje (een kraanleertje) of met schijven (van keramiek).
De schijven hebben openingen die ten opzichte van elkaar gedraaid kunnen worden, zodra de openingen bij elkaar komen gaat het water stromen. Door dit slimme mechanisme voorkom je het druppelen van kranen en daarnaast hoef je ook minder te draaien aan de kraankop(pen), je hebt er bovendien minder kracht voor nodig, de dagen van stevig door blijven draaien zijn voorbij.
Duurzame bovenstukken van hoogwaardige kwaliteit zijn uiteraard belangrijk voor de comfortable regeling van de waterstroming en het regelen van de watertemperatuur. Een belangrijk deel van de functionaliteit en duurzaamheid van een waterkraan valt of staat met het mechaniek van de cartouche.”
Hendel
“ Een hendel is een handvat in de vorm van een steel. Hoewel er ook kranen met handgrepen in dezelfde vorm zijn waaraan je alleen kunt draaien, bedoelen we op deze site met name met 'waterkranen met hendel' kranen waarbij je zowel de waterdruk als de temperatuur regelt, via uitsluitend een hendel. Waterkranen met hendel zijn hedendaags, functioneel en verfijnd. ”
Waste
“ Als men een wastafel of bad gebruikt maakt men doorgaans gebruik van traditionele afvoerpluggen (een dop aan een ketting) om het water in het bad of gootsteen vast te houden (zodat er een waterreservoir ontstaat). De kuip stroomt geleidelijk vol, maar als je even niet oplet kan een situatie ontstaan waarbij het water over de rand stroomt! Gelukkig heeft men hier iets op gevonden: met een waste voorkom je deze overstroming; ze stellen je in staat om op een veilige manier het water vast te houden.
Een waste is dus een blokkade-/afvoersysteem dat het water in staat stelt weg te stromen voordat het bassin volstroomt (en dus dreigt over de rand te lopen) & daarnaast vormt het een barrière, zodat het water niet gelijk de leiding instroomt, zodat het waterbassin gevuld kan worden.
Een waste kan op verschillende manieren geopend (en gesloten) worden:
Klikwaste (ook wel drukwaste genoemd)
Deze kun je indrukken om de wasbak vol te laten lopen. Wanneer deze weer leeg mag stromen druk je 'm eenvoudigweg nogmaals in.
Trekwaste
Het tegenovergestelde eigenlijk van de klikwaste, hierbij zit het hendeltje aan de achterkant van de waterkraan, deze druk je in om de wastafel te laten sluiten en trek je omhoog om te openen.
Traditionele (ketting)waste
Een rubberen afsluiting of stop die vaak aan een ketting aan de kraan vast zit, zodat je deze niet kunt verliezen. De dop moet je zelf erin drukken / eruit trekken.”
Waterval
“ Een waterval kraan is een waterkraan met een bredere uitloop waarbij het water uit de open tuit stroomt. Dit doet het door het water eerst zichtbaar naar beneden te laten lopen en het over de rand te laten stromen. Het cascade effect ziet er gracieus, fantasierijk, uit en heeft rustgevend effect tijdens het baderen. Zwierig en geraffineerd, dat zijn waterval kranen. ”
Chroom
“ De naam chroom komt van het Oudgrieks 'chroma' dat 'kleur' betekent, chroom is namelijk verblindend in de zon. Tot het begin van de 19e eeuw werd de belangrijkste bron van chroom - het mineraal chromiet - voornamelijk gebruikt als verfcomponent, pas daarna kwam het geleidelijk steeds meer in zwang als metaal in legeringen, welke tegenwoordig dus ook bij veel waterkranen en toebehoren voor de douche gebruikt wordt.
Chroom heeft gebruikelijk een hoogglans afwerking, het spiegelt en glinstert namelijk buitengewoon: een heldere zilveren kleur. Het woord chroom bij waterkranen is vaak een synoniem voor de kleur: een kraan dat een erg glanzende spiegelende zilveren uitstraling heeft. Dat gezegd hebbende, je hebt ook de keuze in kranen gemaakt van chroom die minder fel zijn, industriëler ogen: de mat-chromen kranen.
Bij aanraking van zeep en schoonmaakmiddelen heb je met chromen kranen wel iets meer kans dat de bovenlaag (enigermate) oplost na langdurig gebruik. Hier staat tegenover dat ze vaak vriendelijker geprijsd zijn dan de duurzamere (en daarom prijziger) alternatieven.”
RVS
“ RVS wordt doorgaans 'roestvrij staal' genoemd, maar eigenlijk gaat het welbeschouwd om 'roestvast staal'. De 'huid' van dit roestvaster materiaal sluit het onderliggende materiaal af, waardoor het proces tot roestvorming (enorm) vertraagd kan worden. Verontreinigingen kunnen alsnog zorgen voor corrosie, zuurstof, zout of chloor zijn de meest voorkomende redenen.
Om dit probleem onder handen te nemen zijn er diverse types RVS ontwikkeld met verschillende legeringselementen, met elk hun specifieke procedé die toegeëigend zijn op de gebruikstoepassing. De benodigde kwaliteit wordt dus bepaald door de wensen en eisen van het uiteindelijke product, bij waterkranen wordt met name rekening gehouden met aanraking van zeep en schoonmaakmiddelen. Dit productieproces zorgt ervoor dat RVS gebruikelijk duurder is dan alternatieve metaalsoorten.
RVS kan een geborstelde afwerking hebben, deze krassen minder snel en vingerafdrukken zijn minder gauw te zien, eveneens vermindert het glinsteringen of weerspiegelingen. Naast massieve RVS-kranen worden ook 'RVS-look' kranen aangeboden, die zijn zo bewerkt dat ze lijken op RVS-kranen, maar hebben dus niet (compleet) dezelfde kenmerken.”
Keramiek
“ Keramiek is traditioneel een verzamelnaam voor producten die van gebakken klei gemaakt zijn, bekende voorbeelden hiervan zijn aardewerk en porselein.
Keramiek ontstaat door verhitting (soms in combinatie met druk.) Keramische producten zijn niet-metallische producten, zijn niet of nauwelijks oplosbaar en bestaan voor een belangrijk deel uit kristallijn materiaal, hierdoor zijn ze hard en bros, slijtvaste eigenschappen. Bij waterkranen is de keramische schijftechnologie die in het binnenwerk zit van belang. Dit materiaal is hard en glad afgewerkt, zo heb je nauwelijks slijtage en daarnaast ook geen onaangenaam gedruppel van kranen.”
DVGW-Certificering
“ DVGW staat voor 'der Deutsche Verein des Gas- und Wasserfaches', vertaald 'de Duitse Vereniging voor de Gas- en Watersector'. Het is dus een Duitse branchevereniging die producten test en certificeert.
DVGW stelt zelf: 'Op het gebied van producttesten beschikt DVGW over eigen testfaciliteiten voor materialen, componenten en producten met betrekking tot gas en water. Daarnaast werkt het samen met meer dan 40 DVGW-erkende testlaboratoria op het gebied van .. drinkwater en hygiëne. .. Certificering door onafhankelijke instanties stelt productfabrikanten in staat om aan hun klanten aan te tonen dat hun producten state of the art zijn. Certificering omvat altijd het testen en beoordelen van het product, de beoordeling van de resultaten en - ten slotte - toezicht en goedkeuring van conformiteit.'.”
KTW Richtlijn
“ KTW staat voor 'Kontakt mit Trinkwasser': 'Aanraking met Drinkwater'.
In Duitsland regelt de drinkwaterverordening op landelijk niveau de eisen waaraan water moet voldoen om als drinkwater te worden aangemerkt. Om een ononderbroken kwaliteit te garanderen worden op dit niveau verschillende richtlijnen, aanbevelingen en voorschriften toegevoegd die het transport, de behandeling en de distributie van drinkwater reguleren.
De KTW-richtlijn is er daar dus een van. Met dit certificaat kan de producent aantonen dat de materialen die gebruikt zijn voldoen aan hun richtlijnen. Bijvoorbeeld door aan te tonen dat er geen schadelijke deeltjes in het water terecht kunnen komen en aan te tonen dat hierop getest is. De richtlijn beschrijft deze testprocedures bij drinkwaterslangen ('KTW-slangen').”
Recently Viewed Products LIST
chevron-left
chevron-right
Eenheid
per stuk
Artikelnummer
2BAMENI04026110000
Levertijd
1-2 weken
Garantie
3 jaar
Bottom: Sets
Nee
Categorie
Waterkranen
Productgroep
Mengkraan
Serie
NIAGARA
Uitloop Type
Recht, Waterval
Materiaal algemeen
RVS
Basiskleur
Zilver
Keurmerk
KTW, W270
Eenheid
per stuk
Artikelnummer
2BAMENI04026110000
Levertijd
1-2 weken
Garantie
3 jaar
Bottom: Sets
Nee
Categorie
Waterkranen
Productgroep
Mengkraan
Serie
NIAGARA
Uitloop Type
Recht, Waterval
Materiaal algemeen
RVS
Basiskleur
Zilver
Keurmerk
KTW, W270