Badkamer
“ Een badkamer is een sanitaire ruimte in een woning, speciaal ingericht voor lichaamsverzorging. Een badkamer bevat gebruikelijk een bad/douche en wastafel en ook een toilet is niet ongebruikelijk. ”
Doucheruimte
“ Een douche is een plaats waar een persoon zich wast onder een stroom van gebruikelijk warm water. De douche heeft een afvoer in de vloer en gebruikelijk staat men onder de douche. Douchen is praktisch vanwege de efficiëntie van het gebruik ervan; je kunt je snel opfrissen.”
Douchekraan
“ Een douchekraan lijkt een beetje op een badkraan, maar is een badkamerkraan dat de grote uitloop voor het vullen van het bassin mist, het heeft alleen een aansluiting om een handdouche op aan te sluiten. Een voordeel is dat de bediening hierdoor eenvoudiger is (het mist de/een omsteller), het heeft minder uitsteek (je kan je er dus minder snel aan stoten) en prijstechnisch zijn ze iets voordeliger dan badkranen. Om een douchekraan snel 'compleet' te maken kan er een doucheset op aangesloten worden.”
Douchemixer
“ Een douchemixer is een onderdeel van een douche-installatie dat de watertoevoer regelt en zorgt voor de juiste temperatuur van het water dat uit de douchekop komt.”
Planchet
“ Een planchet is een plateau waar spullen opgelegd kunnen worden. Het Oud-Franse woord 'planche' betekende plank of tablet. Een plankje boven een wastafel wordt gebruikt om verschillende items op te plaatsen zoals zeep, cosmetica of bijvoorbeeld tandpasta. Een planchet kan ook verwerkt zijn in de douchekraan (of eigenlijk andersom, de douchekraan is in een planchet verwerkt.) Een douche planchet oogt als een smal plaatje dat een bescheiden minimalistische uitstraling geeft aan de doucheruimte.”
Tweegreepskraan
“ Een mengkraan met dubbele handgreep heeft over het algemeen een wat meer stijlvolle klassieke uitstraling. Een uitstekende keuze wanneer je de ruimte hebt op het aanrecht, bassin of de gootsteen. Deze kranen zorgen voor een aantrekkelijke look.. wanneer de ruimte het toelaat.
Een tweegreepsmengkraan heeft twee afzonderlijke handgrepen of knoppen om de temperatuur en waterdruk te regelen. Deze kraan met twee handgrepen maakt een veel preciezere keuze van watertemperatuur mogelijk, maar je moet er wel zelf wat meer voor doen. Deze kranen lekken minder gauw dan het alternatief omdat de waterdruk beter verdeeld wordt. Zou de kraan toch echter onverhoeds een keer gerepareerd moeten worden dan is een groot voordeel dat je hem meestal nog wel kan blijven gebruiken omdat je nog een aansluiting 'over hebt'.
Als je volle handen hebt en de kraan aan moet zetten is een dubbele handgreep onpraktisch. Daarnaast nemen ze meer ruimte in beslag en als je hier niet de ruimte voor hebt dan kan het de ruimte benepen aan laten voelen. De financiële nadelen van tweegreepsmengkranen zijn dat ze iets minder aantrekkelijk geprijsd zijn dan het alternatief met slechts een hendel en de reparatiekosten liggen in de regel ook iets hoger. Bovendien is de kraan ook wat duurder in de aanschaf en tevens bij de installatie, omdat het installeren van deze kranen wat complexer is en dus meer tijd vergt.”
Mengkraan
“ Een mengkraan mengt koud en warm water. De temperatuur kan worden ingesteld door middel van kranen met twee knoppen (een beetje oldskool). De meeste waterkranen hebben tegenwoordig echter een hendel waarmee je met een snelle beweging koud en warm zorgvuldig kunt mixen. En het kan nog makkelijker, er zijn ook waterkranen met een automatische samenvoegingsfunctie, bij deze hoef je alleen nog maar de waterkracht te bedienen (hard of zacht stromend water).”
Thermostaat
“ Thermostaatkranen hebben een warmteregelaar (of schakelaar) die de vaste (of een vooraf in te stellen temperatuur) regelt, met als bijkomend voordeel dat onbesuisde temperatuurschommelingen worden voorkomen. Je kan met een thermostaatkraan eenvoudig de watertemperatuur instellen, waardoor je eigenlijk als dat eenmaal gedaan is alleen nog maar aan een knop hoeft te draaien dat de waterkracht regelt.
Koud en warm water zelf mengen met de hand, dat is dus niet meer nodig. Dit verijdelt dat je onnodig warm water verspild: als je handmatig de juiste temperatuur 'op moet zoeken' dan gaat dit vaak gepaard met het draaien/aanpassen van waterknoppen/hendel(s) over en weer voordat je de juiste temperatuur hebt gevonden. De juiste warmte is in de regel namelijk niet meteen gevonden.
De meeste thermostaatkranen hebben een temperatuuraanduiding bij 38 graden Celsius (dit is de conventionele temperatuur bij een douche.) Thermostaatkranen hebben ook een beveiliging tegen te hoge temperaturen: je moet eerst een knop indrukken voordat de temperatuur verder kan worden verhoogd. Een veilige oplossing voor kinderen (en volwassenen) dus!”
Cartouche/Bovendeel
“ Bovendelen of bovenstukken zijn het binnenwerk aan de bovenkant van de kraan, die vaak onder het handvat van de kraan zitten. Hoewel de woorden niet altijd overlappen wordt er met bovendeel vaak het cartouche mee bedoeld.
Cartouche wordt vaak kardoes in het Nederlands genoemd, de Engelse variant cartridge is in de regel bekender. De cartouche beschikt over een draaistuk dat de buis afsluit waar het water doorheen stroomt, de afdichtschijven met openingen in het midden zijn het die de waterstroom blokkeren (of afdichten), waterstromen toelaten of deze reguleren. Bij het cartouche zijn er twee manieren om een kraan af te sluiten: met een spindel met kraanschijfje (een kraanleertje) of met schijven (van keramiek).
De schijven hebben openingen die ten opzichte van elkaar gedraaid kunnen worden, zodra de openingen bij elkaar komen gaat het water stromen. Door dit slimme mechanisme voorkom je het druppelen van kranen en daarnaast hoef je ook minder te draaien aan de kraankop(pen), je hebt er bovendien minder kracht voor nodig, de dagen van stevig door blijven draaien zijn voorbij.
Duurzame bovenstukken van hoogwaardige kwaliteit zijn uiteraard belangrijk voor de comfortable regeling van de waterstroming en het regelen van de watertemperatuur. Een belangrijk deel van de functionaliteit en duurzaamheid van een waterkraan valt of staat met het mechaniek van de cartouche.”
Draaiknop
“ Kranen met draaiknop(pen) zijn de conventioneel gangbare handgrepen, waarmee je koud (en of) warm water kunt afstellen middels draaien aan de schijven. Het voordeel bij deze draaiknoppen is dat je de waterstroom of temperatuur iets nauwkeuriger (handmatig) kunt afstellen. Daarnaast kunnen ze de ruimte een ander aanzien geven dan de nieuwerwetse alternatieven, daar die, omdat ze tegenwoordig wat gebruikelijker zijn, zich hiermee onderscheiden.”
Veiligheidsstop
“ De veiligheidsstop op een thermostaatkraan zorgt ervoor dat je niet boven een (vooraf ingestelde) temperatuur kunt gaan - gebruikelijk 38 °C - zonder eerst de vergrendeling open te stellen dat eenvoudig te realiseren valt door een knop in te drukken en bij te draaien. Deze stop voorkomt dat je per ongeluk de knop te ver doordraait terwijl je bijvoorbeeld onder de douche staat en in aanraking komt met (te) warm water. Houdt er altijd rekening mee dat nadat je de veiligheidsstop ontgrendeld hebt deze na gebruik bij hogere temperaturen weer terug te zetten op lagere temperaturen.”
Chroom
“ De naam chroom komt van het Oudgrieks 'chroma' dat 'kleur' betekent, chroom is namelijk verblindend in de zon. Tot het begin van de 19e eeuw werd de belangrijkste bron van chroom - het mineraal chromiet - voornamelijk gebruikt als verfcomponent, pas daarna kwam het geleidelijk steeds meer in zwang als metaal in legeringen, welke tegenwoordig dus ook bij veel waterkranen en toebehoren voor de douche gebruikt wordt.
Chroom heeft gebruikelijk een hoogglans afwerking, het spiegelt en glinstert namelijk buitengewoon: een heldere zilveren kleur. Het woord chroom bij waterkranen is vaak een synoniem voor de kleur: een kraan dat een erg glanzende spiegelende zilveren uitstraling heeft. Dat gezegd hebbende, je hebt ook de keuze in kranen gemaakt van chroom die minder fel zijn, industriëler ogen: de mat-chromen kranen.
Bij aanraking van zeep en schoonmaakmiddelen heb je met chromen kranen wel iets meer kans dat de bovenlaag (enigermate) oplost na langdurig gebruik. Hier staat tegenover dat ze vaak vriendelijker geprijsd zijn dan de duurzamere (en daarom prijziger) alternatieven.”
RVS
“ RVS wordt doorgaans 'roestvrij staal' genoemd, maar eigenlijk gaat het welbeschouwd om 'roestvast staal'. De 'huid' van dit roestvaster materiaal sluit het onderliggende materiaal af, waardoor het proces tot roestvorming (enorm) vertraagd kan worden. Verontreinigingen kunnen alsnog zorgen voor corrosie, zuurstof, zout of chloor zijn de meest voorkomende redenen.
Om dit probleem onder handen te nemen zijn er diverse types RVS ontwikkeld met verschillende legeringselementen, met elk hun specifieke procedé die toegeëigend zijn op de gebruikstoepassing. De benodigde kwaliteit wordt dus bepaald door de wensen en eisen van het uiteindelijke product, bij waterkranen wordt met name rekening gehouden met aanraking van zeep en schoonmaakmiddelen. Dit productieproces zorgt ervoor dat RVS gebruikelijk duurder is dan alternatieve metaalsoorten.
RVS kan een geborstelde afwerking hebben, deze krassen minder snel en vingerafdrukken zijn minder gauw te zien, eveneens vermindert het glinsteringen of weerspiegelingen. Naast massieve RVS-kranen worden ook 'RVS-look' kranen aangeboden, die zijn zo bewerkt dat ze lijken op RVS-kranen, maar hebben dus niet (compleet) dezelfde kenmerken.”
Keramiek
“ Keramiek is traditioneel een verzamelnaam voor producten die van gebakken klei gemaakt zijn, bekende voorbeelden hiervan zijn aardewerk en porselein.
Keramiek ontstaat door verhitting (soms in combinatie met druk.) Keramische producten zijn niet-metallische producten, zijn niet of nauwelijks oplosbaar en bestaan voor een belangrijk deel uit kristallijn materiaal, hierdoor zijn ze hard en bros, slijtvaste eigenschappen. Bij waterkranen is de keramische schijftechnologie die in het binnenwerk zit van belang. Dit materiaal is hard en glad afgewerkt, zo heb je nauwelijks slijtage en daarnaast ook geen onaangenaam gedruppel van kranen.”
ABS Kunststof
“ Kunststof is een synthetisch materiaal gemaakt van een breed scala aan organische polymeren. Plastic is goed verwerkbaar want het kan eenvoudig in vorm worden gegoten terwijl het nog zacht is. Vervolgens kan het in een rigide onbuigzame staat omgezet worden of kan er gekozen worden om de elastische eigenschap (enigszins) te behouden.
ABS, 'Acrylonitril Butadieen Styreen', is een plastic dat glad en vormvast is. De kunststof is zeer duurzaam, kan dus een stootje hebben en zeer rigide.”
Recently Viewed Products LIST
chevron-left
chevron-right
Eenheid
per stuk
Artikelnummer
2BAMEOC05060536000
Levertijd
2-3 dagen
Garantie
3 jaar
Bottom: Sets
Nee
Categorie
Waterkranen
Productgroep
Mengkraan
Serie
OCEAN
Materiaal algemeen
RVS
Basiskleur
Grijs
Keurmerk
KTW, W270
Eenheid
per stuk
Artikelnummer
2BAMEOC05060536000
Levertijd
2-3 dagen
Garantie
3 jaar
Bottom: Sets
Nee
Categorie
Waterkranen
Productgroep
Mengkraan
Serie
OCEAN
Materiaal algemeen
RVS
Basiskleur
Grijs
Keurmerk
KTW, W270